Міністерство аграрної політики України наразі планує запровадити мінімальні експортні ціни на ряд агропродукції, включаючи зерно, олійні та соняшникову олію. Під час онлайн зустрічі Trend&Hedge Club 19 червня, представник міністерства Михайло Соколов пояснив, як буде розраховуватися мінімальна ціна та який вплив цей механізм буде мати на функціонування ринку.

Згідно зі словами експерта, для розрахунку мінімальної ціни будуть використовуватися офіційні митні дані за попередній місяць. «Ми використовуємо метод 5% процентиля. Тобто, ми беремо 5% від усіх контрактів, які були укладені за найнижчими цінами і з них рахуємо середню ціну. І отриманий результат ще додатково дисконтується на 10%. Таким чином, ця мінімальна розрахована ціна буде нижчою за середньозважену ціну», - пояснив М. Соколов.

Також він зазначив, що кількість угод, укладених за цінами, нижчими ніж розрахована мінімальна ціна, дуже невелика. «Такі угоди – це або дійсно окремий випадок, або саме якесь зловживання», зауважив експерт.

Щодо питання форвардних контрактів, він зазначив: «Буде застосовуватися мінімальна ціна на момент укладення форварда. Сподіваюся, що проблем не буде, бо розраховані ціни будуть низькими і контракти можна буде легко виконати».

Мінімальні експортні ціни почнуть розраховуватися з моменту затвердження Кабінетом міністрів України відповідної постанови.